Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016

Μεγάλη επετειακή εορταστική εκδήλωση - Ι. Ν. Αγ. Σοφίας Ν. Ψυχικού

Ν. Ψυχικό, 18 Σεπτεμβρίου 2016


Μεγάλη επετειακή εορταστική εκδήλωση έλαβε χώρα την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου στον Ι. Ν. Αγ. Σοφίας Ν. Ψυχικού.
Από την περασμένη Κυριακή άρχισαν οι ειδικές τιμητικές λατρευτικές ακολουθίες με την ευκαιρία της πανηγύρεως και της 40ης επετείου από τα εγκαίνια του εν λόγω Ιερού Ναού.
Παρέστησαν ο Πρόεδρος της
Δημοκρατίας, Πολιτικοί και Δημοτικοί άρχοντες την Αγιώνυμο ημέρα - προσδίδοντας ιδιαίτερη αίγλη - αλλά και πλήθος κόσμου όλες τις ημέρες, οι οποίοι τίμησαν όλοι με την παρουσία τους, τον κύκλο των λατρευτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων της Ενορίας.
Χθες Κυριακή, ημέρα λήξης όλων των προγραμματισμένων εκδηλώσεων - στον προαύλιο χώρο του Ναού - πραγματοποιήθηκε μεγάλη παραδοσιακή μουσικοχορευτική γιορτή, με την αρωγή του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού, στην οποία συμμετείχε πλήθος κόσμου.
Κύριος ομιλητής ήταν ο Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Νεκτάριος Τσολίδης – Περιφερειάρχης της ΙΗ΄ Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας – ο οποίος αφού εξήρε το πολύπλευρο έργο και την υπερβολική αγάπη και ζήλο του Προϊσταμένου του ναού, κατά το ρηθέν «…ο ζήλος του οίκου Σου κατέφαγέ με…», Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Ιωαννικίου Κουλιανοπούλου, προς τον ευπρεπισμό, συντήρηση και ανακαίνιση του Ναού, αναφέρθηκε στην ιστορία της ιδρύσεως του Ιερού Ναού της Αγίας Σοφίας και των τριών θυγατέρων αυτής Πίστεως , Ελπίδος και Αγάπης ο οποίος εγκαινιάστηκε από τον τότε Επίσκοπο Ταλαντίου και μετέπειτα Θεσσαλονίκης κυρό Παντελεήμων, καθώς και για όλο το έργο που επιτελέστηκε τα τελευταία 40 χρόνια στους ενορίτες.
Στην ομιλία του πατρός Νεκταρίου έγινε και μια σύντομη αναδρομή όλων εκείνων των προσώπων που συνετέλεσαν στη δημιουργία της Ενορίας και του εγκαινιασμού του Ι. Ναού.
Ο νέος περικαλλής ιερός Ναός θεμελιώθηκε το 1961 από τον Μητροπολίτη πρώην Ηλείας κυρό Αντώνιο και εγκαινιάστηκε το 1975 από τον επίσκοπο Βρεσθένης και νυν Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ.κ. Δημήτριο.
Παράλληλα έγινε μνεία των παρελθόντων προϊσταμένων του Ναού, που σήμερα βρίσκονται σε επισκοπικούς θώκους. Τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγο.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε όλους του Πατέρες ζώντες και κεκοιμημένους, οι οποίοι με το δικό τους τρόπο, κόπο και περισσή αγάπη, βοήθησαν στα έργα του Ναού.
Δεν παράλειψε δε να ψάλλει μαζί με τους παρευρισκομένους το «Αιωνία η μνήμη…» για όλους τους κεκοιμημένους κληρικούς που υπηρέτησαν στο ιερό θυσιαστήριο του εν λόγω Ι. Ναού, αλλά και στους λαϊκούς, δωρητές και ευεργέτες.

Με την ευκαιρία δε της πανηγύρεως, ανάλογος ήταν και ο εορτασμός επετειακού χαρακτήρα των 40 χρόνων από τα εγκαίνια του ναού.

Αμέσως μετά το μουσικό σχήμα με το χορευτικό συγκρότημα του Μικρασιατικού Συλλόγου της περιοχής του Ν. Ψυχικού, έδωσαν μια χαρμόσυνη πανηγυρική, παραδοσιακή νότα, που άρμοζε και ήταν ανάλογη των περιστάσεων.
Ο κόσμος γεμάτος ενέργεια, έδωσε κι αυτός το παρόν συνοδεύοντας τους χορευτές και σιγοτραγουδώντας τα τραγούδια του τόπου μας.
Μέσα στον έντονο ενθουσιασμό και πατριωτισμό, ο προϊστάμενος του Ιερού Ναού, Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Ιωαννίκιος βαθιά συγκινημένος, τραγούδησε το «έχε γεια Παναγιά», τα «δώδεκα ευζωνάκια» και «στου Βοσπόρου τα Αγιονέρια», δίνοντας άλλον αέρα στην όλη εκδήλωση.
Στο τέλος ο π. Ιωαννίκιος ευχαρίστησε το Δήμαρχο της περιοχής κ. Παντελή Ξυριδάκη, καθώς και όλους εκείνους στο Δήμο, που πάντοτε με πνεύμα κατανόησης, συνεργασίας κι ευγενής άμιλλας, πράττουν τα μέγιστα προκειμένου η Ενορία να έχει τη θέση που της πρέπει.
Δεν παρέλειψε ωστόσο απευθυνόμενος προς τον πατέρα Νεκτάριο Τσολίδη Αρχιερατικό Περιφερειάρχη και εκπρόσωπο του Μακαριωτάτου στη λαμπρή αυτή εκδήλωση, να διαβεβαιώσει και να μεταφέρει στον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο πως η ενορία της Αγίας Σοφίας είναι μια ζωντανή και δημιουργική ενορία και πως πάντοτε με ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη για την πατρική του αγάπη προς τους κληρικούς που διακονούν στο Ναό του Θεού αλλά και προς τους λαϊκούς που αποτελούν το πλήρωμα της ενορίας του Ν.. Ψυχικού εύχονται και προσεύχονται προς τον Τριαδικό Θεό, να του χαρίζει πλείστα χρόνια προς δόξαν της Αγίας μας Εκκλησίας.
Ακολουθούν οι φωτογραφίες της χθεσινοβραδινής εκδήλωσης. 























 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

intv.gr

intv.gr
ΠΑΤΡΑ ΦΑΡΟΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου