Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

ΚΔ` ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΙΣ ΕΝΤΕΤΑΛΜΕΝΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΙΕΡΩΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΝ ΔΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΙΡΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΘΡΗΣΚΕΙΑΣ


Η ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ

ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Συνοδικη Επιτροπη
Τυπου, Δημοσιων Σχεσεων και Διαφωτισεως

ΚΔ` ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΙΣ ΕΝΤΕΤΑΛΜΕΝΩΝ
ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΙΕΡΩΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΝ
ΔΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΙΡΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΘΡΗΣΚΕΙΑΣ
17η Οκτωβρίου 2012
ΔΕΛΤΙΟΝ ΤΥΠΟΥ
Μετά την Θεία Λειτουργία, που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίων Πάντων, συνεχίστηκαν χθές, 16η Οκτωβρίου, στο Εκπαιδευτικό και Πολιτιστικό Ίδρυμα «Άγιος Γρηγόριος Παλαμάς», οι εργασίες της ΚΔ' Πανορ­θοδόξου Συνδιασκέψεως, υπό την Προεδρία του Σεβασμιωτάτου Μητρο­πολίτου Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου, Προέδρου της Συνοδικής Επιτροπής επί των Αιρέσεων.
Ο πρώτος εισηγητής, Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Κωνσταντίνος Παπαθανασίου, ανέπτυξε το θέμα: «Εσχατολογία, τα βιβλικά δεδομένα». Ο εισηγητής αναφέρθηκε στην Ορθόδοξη εσχατολογία όπως αυτή εκτίθεται μέσα στην Παλαιά και στην Καινή Διαθήκη. Ιδιαίτερα τόνισε τον Χριστοκεντρικό χαρακτήρα της Ορθόδοξης εσχατολογίας όπως αυτή παρουσιάζεται στην αρχέγονη Εκκλησία, στον Απόστολο Παύλο και τον Ευαγγελιστή Ιωάννη και κατά τον 1ο μ.Χ. αιώνα.
Ο δεύτερος εισηγητής, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Αυγουστίνος Μύρου ανέπτυξε το θέμα: «Εσχατολογικές πλάνες των Πεντηκοστιανών στο φως της Ορθοδοξίας». Ο εισηγητής τὀνισε τη δυσκολία που παρουσιάζεται στην εσχατολογία των Πεντηκοστιανών, ιδιαίτερα εξ αιτίας των μη αποκλυσταλλωμένων θέσεών τους. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην κατ’ αυτούς λεγόμενη «αρπαγή», απάντησε σε διάφορα ερωτήματα που θέτουν οι Πεντηκοστιανοί και κατέληξε συμπερασματικά ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία καταδικάζει την πεντηκοστιανή εσχατολογία ως θεραπευτικά λανθασμένη και αντιγραφική.
Ο τρίτος εισηγητής, Πανοσιολογιώτατος Ἀρχιμανδρίτης π. Γρηγόριος Κωνσταντίνου ανέπτυξε το θέμα: «Οι εσχατολογικές προσδοκίες των Μορμόνων, θάνατος, κρίση, ανάσταση». Ο εισηγητής αναφέρθηκε στις διδασκαλίες των Μορμόνων περί Θεού, Αγίας Τριάδος, ελεύσεως του Χριστού και Δευτέρας Παρουσίας και στις διάφορες διαβαθμίσεις που αναμένουν τους οπαδούς κατά τη λεγόμενη «εξύψωσή» τους στον κόσμο των πνευμάτων.
Ο τέταρτος εισηγητής, Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Βασίλειος Γεωργόπουλος, Λέκτωρ της Θεολογικής Α.Π.Θ. ανέπτυξε το θέμα: «Η εσχατολογία των Αντβεντιστών της Εβδόμης Ημέρας». Ο εισηγητής αναφέρθηκε στην ιστορική αφετηρία του Αντβεντισμού, που συνεχίστηκε με τον καθορισμό ημερομηνιών για την επικείμενη έλευση του Χριστού, τη διδασκαλία για το Σάββατο. Παρουσίασε επίσης τους βασικούς άξονες της διδασκαλίας των Αντβεντιστών και ανέδειξε το ασυμβίβαστό της με την Ορθόδοξη πίστη και την αντίθεσή της με την εσχατολογία του Λουθηρανισμού και των Μεταρρυθμισμένων.
Μετά το γεύμα, πραγματοποιήθηκαν οι ακόλουθες εισηγήσεις:
Ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Κυριακός Τσουρός, Γραμματεύς της Συνοδικής Επιτροπής επί των Αιρέσεων, ανέπτυξε το θέμα: «Η “εσχατολογία” των “μαρτύρων του Ιεχωβά”». Ο εἰσηγητής εξέθεσε τη διδασκαλία των «Μαρτύρων του Ιεχωβά» περί της Β’ παρουσίας του Χριστού, των «σημείων των καιρών» και του Αρμαγεδώνα, καθώς και περί της αναστάσεως και της αιώνιας ζωής. Επίσης ανέλυσε την έννοια της «χιλιετούς βασιλείας», όπως αυτή παρουσιάζεται από τους «Μάρτυρες του Ιεχωβά» ως γήινη πραγματικότητα.
Ο τελευταίος εισηγητής Αιδεσιμολoγιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Κωνσταντίνος Στρατηγὀπουλος ανέπτυξε το θέμα: «Διαστρεβλώσεις της εσχατολογίας από διάφορες ομάδες». Ο εισηγητής αφού αναφέρθηκε σε πληθώρα μελλοντολόγων οι οποίοι κατά καιρούς προανήγγειλαν το τέλος του κόσμου, παρουσίασε εποπτικό υλικό σχετικό με εσχατολογικές προβλέψεις.
Ακολούθησε ενημέρωση των συνέδρων για τις νεότερες εξελίξεις στο διεθνές σκηνικό των αιρέσεων και της παραθρησκείας από τον Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο π. Κυριακό Τσουρό και έγιναν παρεμβάσεις Εντεταλ­μένων των Ιερών Μητροπόλεων για την δραστηριότητά τους στις κατά τόπους Ιερές Μητροπόλεις.
Οι εργασίες της Συνδιασκέψεως θα ολοκληρωθούν σήμερα με την επεξεργασία των Πορισμάτων της Συνδιασκέψεως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

intv.gr

intv.gr
ΠΑΤΡΑ ΦΑΡΟΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου